Skip to main content

Ιστορικές Αναφορές

Η ύβρης του Γλαύκου

Αρχαιότητα
Ο Γλαύκος ήταν γιός του Σίσυφου και της Μερόπης. Είχε υπέροχα άλογα και συχνά νικούσε στους ιππικούς αγώνες. Ο Γλαύκος για να κάνει ανίκητα τα άλογά του, τους έδινε να τρώνε κρέας ζώων, αλλά και ανθρώπων. Τα φυτοφάγα ζώα τρελάθηκαν και μια μέρα που ήταν σε ιππικούς αγώνες, έσπασαν το άρμα και κατασπάραξαν το Γλαύκο. (....τρελές αγελάδες??)

Περί ζώων

Αρχαιότητα
Ο Αριστοτέλης στο "Περί ζώων" περιγράφει τη φυσιολογία κάθε πλάσματος του πλανήτη (!) Ο Οδυσσέας φωνάζει "ΑΡΓΟ", δηλαδή "λευκό" τον αγαπημένο του σκύλο. Οι Ιππίατροι ασκούν την Κτηνιατρική επιστήμη Και στην Αθήνα του Περικλή στολίζουν με όμορφα περιλαίμια τους σκύλους τους (ανασκαφή ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ)

Ρωμαϊκή εποχή

Ρωμαϊκά Χρόνια
TALY : Το όνομα μυθικού ταύρου της Σικελίας που εκδιώχθηκε από τον Ηρακλή PECUS ( money) : Ιδια ρίζα με την λέξη "Βοοειδή" SUOVETAURILIA : Θυσία στους θεούς. Περιελάμβανε χοίρο ( SUS), πρόβατο (OVIS) και ταύρο (TAURUS) SOUVETAURINARII : Οι φροντιστές των ζώων. Ρίζα της λέξης κτηνίατρος ( VETERINARIUS) VETERINA: Τα ζώα φορτίων VETERINARIUM: Ο χώρος των ζώων φορτίων στο Ρωμαικό στρατόπεδο MEDICUS VETERINARIUS: Περιορισμένη χρήση για τον Φροντιστή MULOMEDICUS: Ο Ιππίατρος MEDICUS EQUARIUS: Κατηγορία ιππιάτρου μετά τη στρατιωτική θητεία VETERINARII : Κτηνίατροι, ομάδα σπουδαίων ικανοτήτων

1850 - Γαλλία

Τέλη 19ου αιώνα
Η Κτηνιατρική ασκείται από επιφανή μέλη της κοινωνίας. Το ημίψηλο και το μαύρο κουστούμι δηλώνουν τη θέση τους. Απευθύνονται στο μικρό αγροτικό κλήρο με φτωχό ζωικό κεφάλαιο. Η σχέση μεταξύ τους είναι προσωπική αλλά και συγχρόνως διακριτη.

Ο Μεγάλος πόλεμος

Δεκαετία 20 (1914-18)
Ο Κτηνίατρος μετασχηματίζεται σε Ιππίατρο. Μαλεινισμός στην ανάπαυλα της μάχης.

Ελληνικός στρατός

Δεκαετία 20
Εκπαίδευση Κυνηγόσκυλου

Μεσοπόλεμος

Δεκαετία 30
Μεσοπόλεμος και οικονομική κρίση. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να θρέψουν τα κατοικίδια και μετά από προτροπή της Γερμανικής κυβέρνησης προσέρχονται για μαζικές ευθανασίες.

Κτηνιατρική Σχολή

Δεκαετία 40
Ίδρυση Κτηνιατρικής σχολής

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Δεκαετία 40
Τα πρώτα κτηνιατρικά εργαστήρια

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

1956-57
Κλινικές

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

1969
Κλινικές

Ανατομία

Φυσιολογία